Uroczystość w dniu 08.05.2017r.

We wczorajszych uroczystościach upamiętniających poległych mieszkańców Katowic – w szczególności mieszkańców Wełnowca-Józefowca, którzy zginęli w wyniku działań wojennych podczas I i II wojny oraz powstań Śląskich w latach 1919-1921 – w Szkole Podstawowej Nr17 oraz pod Pomnikiem Poległych na Skwerze Fojkisa udział wzięli:

• wiceprezydent Miasta Katowice – Mariusz Skiba,
  • wiceprzewodnicząca Rady Miasta Katowice – Krystyna Panek,
  • radny Miasta Katowice – Marek Nowara,
  • przewodniczący Rady Jednostki Pomocniczej Nr11 Wełnowiec-Józefowiec – Tadeusz Oczko wraz z członkami RJP,
  • ksiądz proboszcz Parafii NMP Wspomożenia Wiernych  Dariusz  Niesiobęcki,
  • dyrektor Szkoły Podstawowej Nr17 – Aleksandra  Musioł wraz z nauczycielami i uczniami oraz pocztem sztandarowym,
  • prezes Związku Górnośląskiego – Grzegorz Franki wraz z pocztem sztandarowym,
  • prezes Koła Związku Górnośląskiego Wełnowiec-Józefowiec – Mariola Para-Hewig wraz z członkami Koła,
  • przedstawiciel MOPS Programu Aktywności Lokalnej – Agnieszka Krawczyk,
  • przedstawiciel Instytutu Pamięci Narodowej – Jan Kwaśniewicz,
  • były prezydent Katowic – Piotr Uszok,
  • kierownik  Domu  Kultury Koszutka Filia Dąb –  Lidia Korzeniowska-Drapacz,
  • przedstawiciel KSM – Halina Bryła,
  • kierownik Klubu „Józefinka” – Genowefa Wadelik,
  • uczniowie Gimnazjum Nr9 wraz z pocztem sztandarowym,
  • harcerze I Szczepu im. Obrońców Katowic, pełniący wartę honorową,
  • przedstawiciel FASING S.A. – Zofia Guzy,
  • oraz delegacja zarządu Stowarzyszenia Mieszkańców Przyjaciół i Sympatyków Wełnowca-Józefowca „REVITA”.

W sali gimnastycznej Szkoły Podstawowej Nr17 wszystkich uczestników powitała Pani Dyrektor Aleksandra Musioł. Następnie uczniowie klas czwartych i piątych przedstawili widowisko słowno-muzyczne poświęcone wydarzeniom okresu powstańczego.

Pod pomnikiem delegacje złożyły wiązanki kwiatów oraz zapaliły znicze. Na zakończenie uroczystości, pod przewodnictwem księdza Dariusza Niesiobęckiego, odmówiono modlitwę za poległych.