Uroczystość patriotyczna – 30.10.2018r.

W dniu 30.10.2018 r. reprezentacja naszego Stowarzyszenia w osobach: Wiceprezesa Jarosława Caputa, Teresy Janik oraz Karola Ruseckiego wzięła udział w uroczystości patriotycznej z okazji rocznicy 100-lecia odzyskania niepodległości. Uroczystość rozpoczęła msza w intencji Ojczyzny w Parafii NMP Wspomożenia Wiernych w Katowicach-Wełnowcu. Po mszy uczestnicy udali się do budynku Szkoły Podstawowej Nr 17 im. Tadeusza Kościuszki, gdzie uczniowie przygotowali znakomity program artystyczny pt. „Oblicze Ojczyzny”. Następnie na Skwerze Walentego Fojkisa pod Pomnikiem Weteranów I i II Wojny Światowej oraz Powstań Śląskich poszczególne delegacje złożyły symboliczne kwiaty oraz zapaliły znicze.

Organizatorami wydarzenia byli:

• Rada Jednostki Pomocniczej Wełnowiec-Józefowiec na czele z Przewodniczącą Panią Mariolą Para-Hewig,
  • Szkoła Podstawowa Nr 17 im. Tadeusza Kościuszki na czele z Dyrektor Panią Aleksandrą Musioł.

Udział wzięli m.in.:

• Wiceprzewodnicząca Rady Miasta Katowice Pani Krystyna Panek,
  • przedstawiciele UM Katowice,
  • Proboszcz Parafii NMP Wspomożenia Wiernych ks. Dariusz Niesiobęcki,
  • członkowie Związku Górnośląskiego Koło Terenowe Wełnowiec-Józefowiec,
  • Harcerze,
  • przedstawiciele Miejskiego Domu Kultury „Koszutka”,
  • poczty sztandarowe ze Szkoły Podstawowej Nr 17 i 19 Gimnazjum Nr 9, XIV Liceum Ogólnokształcącego im. mjr. Henryka Sucharskiego,
  • Nauczyciele, Pedagodzy a przede wszystkim uczniowie i mieszkańcy dzielnicy.

Serdecznie dziękujemy Organizatorom za zaproszenie.